virtain lukio

tyhja

Kouluterveydenhoito

Kouluterveydenhoidon järjestelyt

Kouluterveydenhoitajat ovat tavattavissa koululla vastaanottotilan ovessa ilmoitettuina aikoina. Terveydenhoitaja tapaa opiskelijat vuosittain määräaikaistarkastuksissa. Erilaiset seulontatutkimukset, kuten näön, kuulon, verenpaineen jne. seurannat liittyvät käynteihin. Lisäksi keskustellaan erilaisista terveyteen vaikuttavista tekijöistä. Terveydenhoitajan puoleen voi kääntyä kaikissa opiskelijan terveydentilaan liittyvissä asioissa joko henkilökohtaisesti tai puhelimitse. Koululääkäri on tavattavissa koulussa noin kerran kuukaudessa. Nuorison terveystodistuksen saavat kaikki ilmaiseksi. Se on voimassa 5 vuotta ja käy mm. ajokorttia varten tarvittavana lääkärintodistuksena.

Kouluterveydenhuoltoon kuuluvat myös koulupsykologi ja terveyskeskuksen fysioterapeutti sekä puheterapeutti. Terveydenhoitaja ja lääkäri ohjaavat opiskelijan tarvittaessa heidän vastaanotolleen ja antavat lisätietoja näistä palveluista.

Erityistyöntekijään voi ottaa yhteyttä myös suoraan.

Perusrokotuksia ei lukiolaisille enää anneta. Jokaisen tulee itse huolehtia aikuisiän tehosterokotukset; jäykkäkouristus 10 vuoden välein. Peruskoulusta on annettu kaikille terveyskortti, jossa näkyvät viimeiset rokotukset.

Hammashoidossa käynnit on myös huolehdittava itse. Hammaslääkärillä tai erikoishammashoitajalla käynnit ovat ilmaisia 18 vuoden ikään saakka.

Silmälääkärille näön tarkempaa tutkimusta varten lukiolainen voidaan ohjata, mikäli näöntarkastuksessa ilmenee tarvetta tai jos vaivat niin edellyttävät. Poikkeuksena piilolaseja varten tarvittavat lääkärissä käynnit. Silmä/piilolasit jokainen kustantaa itse.

Sairaana ei pidä tulla kouluun. Lyhytaikaisissa, äkillisissä sairaustapauksissa sairaslomatodistuksen voi antaa terveydenhoitaja heti opiskelijan tultua kouluun. Todistus on haettava 2-3 viikon kuluessa. Muissa tapauksissa tulee ottaa yhteys lääkäriin. Kahta viikkoa pitemmistä poissaoloista tai toistuvista sairauksista toivotaan ilmoitusta myös kouluterveydenhoitajalle. Krooniset sairaudet olisi myös hyvä ilmoittaa kouluhoitajalle.

Ilmainen kouluruokailu on arvokas asia ja tarkoitettu opiskelijan parhaaksi. Yksilöllisistä tarpeista johtuen, esim. allergia, diabetes tms., tarvitaan myös erikoisruokavalioita. Näissä asioissa voi ottaa yhteyttä kouluterveydenhoitajaan tai ruokalan henkilökuntaan.

Henkilökunta

Terveydenhoitaja Eeva Hietala (03) 4851 435